In Canada is de gelegaliseerde medicinale (en binnenkort ook de recreatieve) wietteelt na parlementaire goedkeuring in luttele jaren uitgegroeid tot business as usual. Veel enthousiaste entrepreneurs storten zich vol élan op een nieuwe dynamische bedrijfstak voorbestemd tot succes. De wietteelt zorgt voor veel werkgelegenheid en levert aanzienlijke revenuen voor de  belasting op. Mr. Maurice Veldman ging een kijkje nemen en doet verslag vanuit de kassen waar volop licht schijnt voor de toekomst van medicinale patiënten en recreatieve blowers. 

Cannabis Connect wijst de weg naar het licht

stuurgroep Cannabis Connect Canada

De deelnemers van het werkbezoek aan Canada

De stuurgroep Cannabis Connect organiseerde een werkbezoek naar Canadese teeltfaciliteiten. Met 50 vertegenwoordigers van coffeeshops, mijn collega Ilonka Kamans, Nicole Maalste, August de Loor, Derrick Bergman en Rutger-Jan Hebben (Stichting Epicuris) togen we naar Toronto om de weg naar de legale wietteelt te verkennen. Dankzij de voorzitter van de Bond van Cannabisdetaillisten kregen wij toegang tot verschillende kassen die voor anderen gesloten blijven.

Canada is vrieskoud en sneeuwwit. In grote kassencomplexen is het subtropisch warm, vochtig, erg groen en overal heerst bedrijvigheid.

Investeren in de toekomst

In Nederland worden jaarlijks veel honderden miljoenen weggegooid aan werkverschaffing voor agenten en justitiepersoneel ter bestrijding van het veelkoppige groene spook. In Canada wordt juist veel geld verdiend met de grootschalige teelt die duizenden mensen werk verschaft. Het geld gaat niet naar criminele organisaties, maar naar het bedrijfsleven en de Staat.

Tweed

Een eerste bezoek was aan Tweed, het bekendste productiemerk van cannabis ter wereld dat fungeert onder het cannabisconcern Canopy Growth.

Canopy Growth Corporation is een toonaangevend beursgenoteerd cannabisbedrijf waar veel andere bedrijven onder zijn geschaard. Canopy Growth heeft een verzameling van diverse merken en bezit meer dan 140 vierkante kilometer aan kweekkasproductiecapaciteit. Een wereldwijde speler van formaat uit Canada.

In het complex van Tweed kregen we tekst en uitleg van bevlogen medewerkers in een hightech kweekkas in Smith Falls. Dit is een indrukwekkend complex van 17.000 vierkante meter dat ruimte biedt aan tienduizenden cannabisplanten voor medicinaal (en binnenkort ook recreatief) gebruik. Deze faciliteit is gehuisvest in een voormalige chocoladefabriek die de poorten moest sluiten. Vele mensen die door die sluiting werkloos werden konden na de komst van Tweed weer aan de slag.

TerrAscend

Als tweede bezochten we in Mississauga Ontario het bedrijf TerrAscend. Na een klinisch aandoende lezing kregen we een rondleiding door het bedrijf. Dit bedrijf onderscheidt zich van Tweed doordat het de nadruk legt op therapeutische en medicinale toepassingen van de cannabisplant. Het bedrijf produceert drankjes, crèmes, cosmetica en andere edibles. De productielijn legt de nadruk op biofarmaceutische en wellness toepassingen. Met roken heeft dit alles allang niet meer te maken.

CannTrust

CannTrust Canada grootschalige wietteelt

Bij CannTrust mochten we niet fotograferen. Deze foto werd door hen beschikbaar gesteld.

De derde en laatste kweeklocatie was van CannTrust in Niagara, een uiterst streng beveiligde kweeklocatie. Alle bezoekers moesten een contract tekenen en fotograferen was verboden. De cannabisvelden die we hier zagen waren echt reusachtig. Zover je kunt kijken staan enorme hoeveelheden cannabisplanten. Verschillende plantenrassen met wisselende percentages THC en CBD zie je groepsgewijs met vele duizenden per soort in verschillende groeifases zover het oog reikt. Er wordt 150 kilo per dag geoogst als de kassen allemaal in bedrijf zijn.

We kregen toegang tot een zwaar beveiligde kluis waar voor zo’n 100 miljoen euro cannabis kon worden opgeslagen. The sky is the limit en de toekomst is voor de telers. En dan te bedenken dat deze legale cannabisteelt in Canada pas ruim vier jaar oud is en nu al zo ver is ontwikkeld.

Werk aan de winkel in de kassen

De cannabisteelt hier is erg arbeidsintensief en biedt grote groepen werkzoekenden een full time baan. Mensen zijn dagelijks intensief bezig om een optimale groei van de planten mogelijk te maken. De planten worden handmatig stuk voor stuk met grote toewijding verzorgd.

Steriel en biologisch verantwoord

 

De planten gedijen goed in een volledig steriele omgeving waar biologische hulpmiddelen zorgen voor een optimale opbrengst zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dit alles gebeurt volgens de regels van de GMP (Good Manufactering Practice). Dit is een internationale standaard regelgeving die verplicht is bij het productieproces van bijvoorbeeld geneesmiddelen. Van het zaadje tot de aflevering van het eindproduct bij de pakketdiensten geschiedt de productie volgens vastgestelde protocollen, kwaliteitseisen en controlesystemen. In een laboratorium worden de eigenschappen van de planten exact bijgehouden en geregistreerd.

De teelt wordt volledig gemonitord door computergestuurde camera’s en vernuftige meetapparatuur en irrigatiesystemen. Er wordt niet zomaar kraanwater gebruikt, maar water dat ook weer aan allerlei eisen voldoet en in het complex wordt klaargemaakt voor gebruik. Zoveel mogelijk middelen worden gerecycled.

Precisiewerk

In de steriele ruimtes met klimaatbeheersing vindt een high tech teeltproces plaats met als doel planten te oogsten die volledig identiek zijn. Dat is noodzakelijk omdat medicinale wiet van een constante kwaliteit moet zijn. Sommige toepassingen waren strikt geheim en mochten niet worden gefotografeerd.

Biologische teelt geschiedt met bijzonder vernuftige botanische middelen om op natuurlijke wijze alle ongewenste schimmels, parasieten en andere plaaggeesten van de planten te bestrijden. Alle aanwezigen moesten een steriel pak aantrekken alsof je een operatiekamer betreedt. Daarna moest iedereen door een bad lopen om je schoenen te ontsmetten waar ook nog eens sloffen overheen zaten. Pas daarna krijg je toegang tot de kassen.

Nederlandse growshop attributen volop in gebruik

cannabisteelt canadaIn de Canadese kassen trof ik opvallend veel Nederlandse attributen voor grootschalige teelt aan. Niet alleen de kassen zijn van Nederlandse makelij. Kweekbakken, levende micro-organismen voor de biologische bestrijding van spint, schimmel en andere ziektes die de plant kunnen bedreigen, zijn zonder uitzondering afkomstig uit Nederland.

De sluipwesp wordt ingezet voor de bestrijding van bladluis. De hele teelt is van a tot z volledig biologisch, chemische bestrijdingsmiddelen kennen ze daar niet. De Nederlandse milieuvriendelijke hulpmiddelen worden in alle bezochte kassen gebruikt.

Het was een voorrecht dat we dit alles konden zien. Je komt niet zomaar binnen in een kweeklocatie die voorop loopt in een ontwikkeling die grote kansen voor de toekomst biedt.

Roken is uit, cannabis is in

Medicinale wiet wordt in Canada op door de Staat voorgeschreven wijze verpakt en via postorderbedrijven rechtstreeks aan de patiënt geleverd. De maximale hoeveelheid die mag worden voorgeschreven is 150 gram per persoon per 30 dagen (vijf gram per dag). Als je vijf gram per dag voorgeschreven krijgt mag je elke dag 150 gram in je bezit hebben. De verkoopprijs ligt tussen vier en acht euro per gram. De winstmarge bedraagt ongeveer 60%. Er wordt ook geëxporteerd, vooral naar Duitsland waar de afzetmarkt enorm is.

Cannabis canada wietteelt

De medicinale wiet wordt in laboratoria uitgebreid getest en er wordt een bijsluiter meegeleverd waarop de exacte percentages cannabinoïden staan vermeld.

Van de totale productie die naar de consument gaat bestaat 60% uit extracten, zoals olie, pillen en crème. Het gaat bij medicinaal gebruik allang niet meer om roken, roken is uit in Canada, maar cannabis is in.

Bevlogenheid troef

Deze tak van sport wordt beoefend door hoogopgeleide en getalenteerde, veelal jonge mensen, die met een onvoorwaardelijke inzet en passie elke dag bezig zijn met het telen van de mooiste medicinale wiet. En dat lukt ze op overtuigende wijze.

Het is nu al een miljoenenbusiness die wordt geleid door voormalige CEO’s, financiële experts en andere hotshots uit het bedrijfsleven. Zo sprak ik een leidinggevende teler die voorheen laborant was en een directeur van een kwekerij die in het verleden bankdirecteur was. De financiering geschiedt door externe geldschieters die tientallen miljoenen per kwekerij inleggen om verzekerd te zijn van een gouden toekomst. Geld wordt grif beschikbaar gesteld door investeerders van formaat. Investeerders hebben groot vertrouwen in de toekomst van (medicinale) cannabis.

Waar komt de kennis vandaan?

Dat de expertise en genetica niet uit de lucht komen vallen is duidelijk. In Nederland is de genetica van de cannabisplant de afgelopen tientallen jaren ontwikkeld door hobbyisten en liefhebbers. Waar komen expertise en genetica vandaan om op dit hoogst mogelijke niveau te telen? Deze vraag stelde ik de telers telkens weer.

Het antwoord

BCD-voorzitter Joachim Helms cannabisadvocaat Maurice Veldman

BCD-voorzitter Joachim Helms (links) met Maurice Veldman

De expertise komt van ervaren telers zonder noemenswaardig strafblad die beginnende telers opleiden. De genetica komt voor een groot deel uit Nederland en Spanje. Er worden (vooral uit Amsterdam) zaden geïmporteerd waar moederplanten van worden gemaakt die verder worden gekloond. Het duurt toch echt geruime tijd voordat een ervaren teler van bijvoorbeeld komkommers de kneepjes van het vak door heeft om op hoog niveau cannabis te telen, zo vertelde een toonaangevende teler me. Zo makkelijk is het allemaal niet en de know how van ervaren telers en andere cannabisdeskundigen is onontbeerlijk. Op deze wijze is het gelukt om in ruim vier jaar dit adembenemende niveau te bereiken.

Voor Nederland geldt dat de ervaring die in de coffeeshopbranche is opgedaan cruciaal is om het Nederlandse op handen zijnde experiment te laten slagen. Mijn reisgenoten wilden niets liever dan vandaag nog een bijdrage leveren aan de legale teelt door de expertise die de afgelopen decennia is vergaard beschikbaar te stellen aan Nederlandse initiatieven à la Tweed en CannTrust. Wat daar gebeurt had natuurlijk eerst in Nederland moeten gebeuren.

Cannabis als marketingmiddel

Cannabis is zo populair dat een cannabisblad zelfs wordt afgebeeld op producten waar helemaal geen cannabis in zit, zoals een blikje bier van een bekend biermerk. Cannabis is een marketingtool geworden voor producten die niets met cannabis te maken hebben. Alleen al de afbeelding van een cannabisblad werkt omzetverhogend bij  de verkoop van bier. In Nederland is het afbeelden van een cannabisblad een strafbaar feit omdat dit valt onder reclame maken voor drugs. Op overtreding van dit verbod staat maximaal zes maanden cel.

Het had hier net zo mooi kunnen zijn

Na de bezoeken aan de kassen was de stemming uitgelaten. Wij waren getuige geweest van een prachtige, schone en volledig biologische cannabisteelt. Ironisch genoeg werd overal gebruik gemaakt van Nederlandse know-how, genetica en kweekbenodigdheden. Wij kunnen hier in no-time hetzelfde uit de grond stampen zodra de politieke wil er is. De ministers Grapperhaus (justitie) en Bruins (volksgezondheid) zouden dezelfde rondleiding moeten maken.

Waar wij in Canada getuige van waren is hoe het in Nederland had moeten zijn. Hoe krijgen we de klok vijf jaar vooruit? In Nederland tikt de klok vooralsnog terug.

Maar we zitten in een bijzonder interessante ontwikkeling die buiten Nederland sneller gaat dan menigeen beseft.