Geen gemeente in Nederland wil de veroordeelde zedendelinquent Benno L. toelaten na zijn vrijlating. Het is onbegrijpelijk dat het openbaar ministerie kennelijk zijn oren laat hangen naar burgemeesters die hem niet toelaten tot hun gemeente. De weigering Benno L. te huisvesten is onrechtmatig, oncollegiaal en onverstandig.

Onrechtmatig
De weigering Benno L. toe te laten is onrechtmatig. Een burgemeester heeft geen enkele wettelijke bevoegdheid om een burger te stoppen bij de stadspoort. In 2009 heeft de rechter twee keer kort achter elkaar geoordeeld dat de respectievelijke gebiedsontzeggingen tot Eindhoven en de Utrechtse Heuvelrug onrechtmatig waren. De kans op recidive was onvoldoende om een gebiedsverbod voor de hele gemeente te rechtvaardigen.

Oncollegiaal
De weigering is ook oncollegiaal. Men zadelt kennelijk liever een andere gemeente op met dit probleem. De rechtbank Utrecht was hier zeer uitgesproken over: als alle burgemeesters een zedendelinquent de toegang mogen weigeren heeft dat tot gevolg dat zij feitelijk overal tot ongewenst persoon kunnen worden verklaard. Dat kan niet worden aanvaard, aldus de rechtbank Utrecht, want ook een veroordeelde pedoseksueel, die zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, zal zich ergens moeten kunnen vestigen.

Onverstandig
Ten derde is het handelen onverstandig. Uit een rapport uit december 2012 van het Ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat de kans op recidive hoger wordt als zedendelinquenten sociaal worden uitgesloten. Dit wordt bevestigd door hoogleraar forensische psychiatrie van Marle: opgedreven zedendelinquenten verarmen, raken rancuneus en worden zo alleen maar gevaarlijker.

Heksenjacht werkt averechts
Uit ervaringen in de Verenigde Staten is al meermalen gebleken dat de heksenjacht op pedoseksuelen die hun straf hebben uitgezeten, averechts werkt. In 2009 schreef Philippe Remarque, inmiddels hoofdredacteur van de Volkskrant, een huiveringwekkend artikel in de Volkskrant over de wijze waarop in bepaalde staten van de Verenigde Staten wordt omgegaan met zedendelinquenten. Met de Sex Offender Search-app kan worden uitgezocht waar zedendelinquenten wonen inclusief arrestatiefoto van deze man. In Ohio wilden politici het zedenmisdrijf op het nummerbord van de auto van de zedendelinquent verplicht maken.

Ratio laten overwinnen
Het behoeft geen betoog dat je met dergelijke maatregelen desperado’s kweekt: mensen die niets meer te verliezen hebben en dan pas echt gevaarlijk worden. Ik roep het openbaar ministerie dan ook op de ratio te laten overwinnen en in nauwe samenwerking met de reclassering zo snel mogelijk een passende huurwoning te vinden voor Benno L. en hem daar in alle anonimiteit een nieuw leven op te laten pakken. Dat dat niet in de directe omgeving van zijn slachtoffers kan gebeuren, is duidelijk. Maar Nederland is groot genoeg.

Beluister hier het radio-interview met Bart Swier over het huisvesten van Benno L. (BNR nieuwsradio – 5 juni 13)

Bart Swier in een interview bij EenVandaag over de huisvesting van zedendelinquent Benno L.:

sitestat