Bart Swier Bart Swier is gespecialiseerd in het strafrecht, met een accent op zedendelicten, fraude, drugs en levensdelicten. Voorts staat hij cliënten bij die in cassatie zijn gegaan bij de Hoge Raad. Hij is lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in strafrecht en lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Voorts is hij rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Noord-Holland.

Sinds Bart Swier in 1999 is begonnen in de advocatuur heeft hij vele cliënten bijgestaan in zedenzaken. In veel zedenzaken volgde een vrijspraak mede dankzij zijn expertise op dit gebied. In de media zijn de vrijspraken in de Bredase zedenzaak en de Kidsweek-zaak breed uitgemeten. Voordat Bart Swier zich vestigde als advocaat werkte hij drie jaar als onderzoeker en docent aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit Leiden. Hij publiceerde in alle gezaghebbende vakbladen en schreef samen met prof. Moerings een boek over zedendelicten. Momenteel werkt hij nog als docent strafrecht in het kader van de Beroepsopleiding van de Orde van Advocaten. Als rechter-plaatsvervanger behandelt hij uitsluitend strafzaken. Mede door zijn opgedane kennis als rechter weet hij welke verweren doel treffen.

Bart Swier spreekt uitstekend Engels en redelijk tot goed Spaans en Duits.

Publicaties

  • Auteur boek ‘Recht rond zedendelicten’(1997)
  • Diverse publicaties in: Nederlands Juristen Blad (23-1-1998), Ars Aequi (juni 1996, september 1996), Proces (juni 1996, januari 1998), Nemesis (november 1999, april 1998), Delikt & Delinkwent (september 1999), Rechtshulp (2000-2)

Curriculum Vitae mr Bart Swier

  • Rechtsvergelijkend onderzoek naar invloed georganiseerde criminaliteit op de advocatuur, University Cardiff, Wales en Universiteit Utrecht, Vakgroep Strafrecht, Willem Pompe Instituut (1997-1998)
  • Universitair docent strafrecht, Universiteit Leiden (1997 en 1999)
  • Gastdocent Universiteit Utrecht (2000- heden)
  • Docent Beroepsopleiding Orde van Advocaten
  • Specialistenopleiding Strafrecht 2009
  • Rechter-plaatsvervanger rechtbank Noord-Holland

Blog

  • Klacht tegen drie politieambtenaren (alle feiten op een rij) Op woensdag 18 februari 2015 heeft advocaat Bart Swier een klacht ingediend tegen drie politieambtenaren van het korps Amsterdam wegens ernstig onbehoorlijk optreden, met het verzoek een disciplinair onderzoek in te stellen naar het handelen van deze agenten. De feiten Op 30 augustus 2013 heeft er zich een incident voorgedaan in het Cooldowncafé aan het Leidseplein. Die nacht omstreeks 03.00 uur is een meisje hier gewond geraakt aan haar gezicht, haar oog in het bijzonder, doordat een derde haar een… lees verder

  • Klacht tegen drie Amsterdamse politieambtenaren wegens ernstig plichtsverzuim Door vergaand onbehoorlijk recherchewerk is mijn cliënte ten onrechte vervolgd voor een ernstige mishandeling. Door dit handelen van de politie is de naam van een onschuldige vrouw publiekelijk besmeurd. Om herhaling te voorkomen heb ik een klacht ingediend tegen de drie betrokken Amsterdamse politieambtenaren. De politiefouten die leiden tot deze klacht: 1 Cliënte is direct publiekelijk veroordeeld als dader De politie heeft in een televisie-uitzending van AT5 foto’s getoond van mijn cliënte waarbij zij expliciet als dader werd genoemd van een grove… lees verder

Alle artikelen van Bart Swier