Bart Swier is gespecialiseerd in het strafrecht, met een accent op zedendelicten, fraude, drugs en levensdelicten. Voorts staat hij cliënten bij die in cassatie zijn gegaan bij de Hoge Raad. Hij is lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in strafrecht en lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Voorts is hij rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Noord-Holland.

Sinds Bart Swier in 1999 is begonnen in de advocatuur heeft hij vele cliënten bijgestaan in zedenzaken. In veel zedenzaken volgde een vrijspraak mede dankzij zijn expertise op dit gebied. In de media zijn de vrijspraken in de Bredase zedenzaak en de Kidsweek-zaak breed uitgemeten. Voordat Bart Swier zich vestigde als advocaat werkte hij drie jaar als onderzoeker en docent aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit Leiden. Hij publiceerde in alle gezaghebbende vakbladen en schreef samen met prof. Moerings een boek over zedendelicten. Momenteel werkt hij nog als docent strafrecht in het kader van de Beroepsopleiding van de Orde van Advocaten. Als rechter-plaatsvervanger behandelt hij uitsluitend strafzaken. Mede door zijn opgedane kennis als rechter weet hij welke verweren doel treffen.

Bart Swier spreekt uitstekend Engels en redelijk tot goed Spaans en Duits.

Expertisegebieden
Mr. B.C. Swier heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

– Strafrecht (sub: financieel economisch, fiscaal, internationaal, milieu en militair strafrecht, TBS & uit- en overleveringszaken);
– Cassatie (sub: strafrecht).

Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Publicaties

  • Auteur boek ‘Recht rond zedendelicten’(1997)
  • Diverse publicaties in: Nederlands Juristen Blad (23-1-1998), Ars Aequi (juni 1996, september 1996), Proces (juni 1996, januari 1998), Nemesis (november 1999, april 1998), Delikt & Delinkwent (september 1999), Rechtshulp (2000-2)

Curriculum Vitae mr Bart Swier

  • Rechtsvergelijkend onderzoek naar invloed georganiseerde criminaliteit op de advocatuur, University Cardiff, Wales en Universiteit Utrecht, Vakgroep Strafrecht, Willem Pompe Instituut (1997-1998)
  • Universitair docent strafrecht, Universiteit Leiden (1997 en 1999)
  • Gastdocent Universiteit Utrecht (2000- heden)
  • Docent Beroepsopleiding Orde van Advocaten
  • Specialistenopleiding Strafrecht 2009
  • Rechter-plaatsvervanger rechtbank Noord-Holland