Seks tegen de wil van de ander moet strafbaar worden, ook als er geen sprake is van dwang, vindt minister Grapperhaus. Maar wat betekent zijn wetsvoorstel in de praktijk? 

Advocaat Bart Swier heeft veel verdachten van zedendelicten verdedigd. Hij vindt de wetswijziging die Grapperhaus voorstelt op veel punten een verbetering, maar heeft wel moeite met de in zijn ogen erg ruime definitie van onvrijwillige seks. ‘Dat mannen – want laten we wel wezen: verdachten van zedendelicten zijn meestal mannen – ‘op grond van de feiten en omstandigheden’ zelf maar moeten inschatten of hun sekspartner uit vrije wil seks heeft, legt te veel verantwoordelijkheid bij de man. Neem nou de volgende hypothetische situatie: een man en een vrouw ontmoeten elkaar in de kroeg, gaan flink aan het bier en als ze allebei twaalf pils op hebben belanden ze samen in bed. Als de vrouw de volgende dag wakker wordt met een kater en denkt: ‘o jee, hoe kom ik hier, dit wilde ik eigenlijk niet?’, kan ze de man dan aanklagen? Omdat hij had kunnen weten dat ze te dronken was om te beseffen wat ze deed?

Meer lezen: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/alle-seks-tegen-de-wil-van-de-ander-strafbaar-wat-betekent-dat-in-de-praktijk~b1063689/